COVID-19 SÜRECİNDE SEÇİLMİŞ ÜLKELERDE VE TÜRKİYE’DE KREDİ RİSKİNİN BELİRLEYİCİLERİ - Eda Balıkçıoğlu; Yağmur Kaya (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Finansal liberalizasyon uygulamaları ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle özellikle 1980’lerden itibaren ivme kazanan finansal küreselleşme sürecinde güven olgusu hem devletler, hem özel işletmeler açısından giderek daha önemli hale gelmeye başlamıştır. Bu süreçte finansal piyasaların hızla gelişmesi ve entegre olması ve finansal enstrümanların çeşitlenmesi, ülkelerin kredi risklerini artırmıştır. Bunun sonucunda kredi risk ölçümleri önemli hale gelmiştir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı 2007-2021 yılları arasında kredi riskleri farklılaşan 10 ülkenin kredi notları ve kredi temerrüt primleri üzerinde makroekonomik ve mali göstergelerin etkisini sıralı probit yöntemiyle analiz etmektir.