Türk Atasözlerinde Çocuğa Bakış - Yıldız Yenen Avcı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Atasözleri genellikle ulusların hayata bakışlarının, geleneklerinin, beğenilerinin, inançlarının aynaları; değer yargılarının da kısa özetleri olarak düşünülmüşlerdir.Bu makalede, birer rehber olarak günümüze kadar ulaşmış olan bu sözlerde en basit şekliyle “insan yavrusu” olarak tanımlanan çocuğun değişik açılardan yeri ve önemi incelenmeye çalışılmıştır. Tarama modeli kullanılarak elde edilen veriler “Çocukların Genel Özellikleri, Kız Çocukları, Erkek Çocukları, Anne-Baba ile Çocuk Arasındaki İlişki, İyi ve Kötü Evlat, Çocuk Terbiyesi, Çocuk Sahibi Olmanın Olumlu ve Olumsuz Yanları, Çocuk ve Toplumsal Yaşantı” başlıkları altında sıralanmıştır.Geçmişten günümüze araştırmacıların derlediği örnekler ışığında denilebilir ki; Türk aile yapısında çocuk -farklı algılamaları beraberinde getirmekle birlikte- önemli bir konuma sahiptir.