La sentència: una reflexió sobre el futur de l’Estatut - Enric Fossas Espadaler (Revista d'Estudis Autonòmics i Federals)
La STC 31/2010, dictada després d’un llarg període de deliberació per un Tribunal desacreditat, va comportar la desactivació de les principals reformes introduïdes pel nou Estatut de 2006 proposat pel Parlament català, negociat a les Corts Generals i referendat pels ciutadans. El principal efecte jurídic de la sentència fou reduir la possibilitat que una reforma estatuària canviés substancialment l’autonomia de Catalunya sense una reforma constitucional. El posterior intent de secessió unilateral pretengué abolir l’Estatut i la Constitució per crear un estat sobirà de la UE. Davant la desactivació de la reforma estatuària i el fracàs de la secessió, i atesa la inviabilitat de la reforma constitucional, la millora de l’autogovern en els pròxims anys possiblement es realitzarà per la via dels acords entre els partits nacionalistes i els governs minoritaris de l’Estat que necessitin els seus vots per sostenir una majoria a les Corts Generals.