Çocuk Hastalarda İntraoperatif Analjezinin Genel Anestezi Altında Yapılmış Olan Diş Tedavilerinden Sonraki Ağrı Algısı Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi - Elif Öntekin; Gül Tosun; Funda Arun (Selcuk Dental Journal)
ÖZ Amaç: Genel anestezi (GA) altında diş tedavisi sırasında intraoperatif verilen parasetamolün postoperatif ağrı algısı üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Genel Anestezi ve Sedasyon Kliniği’nde 2020-2021 yıllarında günübirlik anestezi ile tedavileri yapılmış olan çocuk hastaların kayıtları kullanılmıştır. Hastaların anestezi dosyalarından demografik verileri, anestezi süreleri, dental tedavi süreleri, yapılan ağrılı işlemler, lokal anestezik kullanımı, intraoperatif parasetamol kullanımı, postoperatif 1. ve 2. saat kaydedilmiş ağrı skorları, servise çıkış süreleri, derlenme odasında ek ağrı kesici yapılıp yapılmadığı ile ilgili veriler taranmıştır. Çalışmanın istatistiksel analizleri için “Microsoft Excel 2016” ve “IBM SPSS Statistics 26” paket programları kullanılmıştır. Temel demografik tanımlayıcı istatistikler için sıklık ve oransal dağılım verilmiş ve birbirleriyle çaprazlamaları incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 246 çocuk hastanın 136’sı erkek ve 110’u kız; en küçüğü 3 ve en büyüğü 15 yaşında idi. Bu hastaların anestezi kayıtlarının istatiksel değerlendirilmesiyle elde ettiğimiz sonuçlara göre; intraoperatif parasetamol uygulanmış grupla uygulanmamış grup arasında; postoperatif 1. saat ağrı skorlarında, taburculuk sürelerinde, postoperatif dönemde ek analjezik ihtiyaçlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlemlenirken, postoperatif 2. saat ağrı skorlarında, vücut ağırlıklarında ve cinsiyet dağılımında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: İntraoperatif olarak uygulanan parasetamolün çocuk hastalara daha konforlu bir postoperatif süreç yaşattığını düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: dental tedavi, genel anestezi, parasetamol