PODGORSKA DRUŠTVA: SASTAVNICE KULTURNOG I GOSPODARSKOG RAZVOJA PODVELEBITSKOG KRAJA - IVAN BRLIĆ (Senjski Zbornik)
Postojanje udruga jedan je od najreprezentativnijih pokazatelja određenog stupnja razvoja stanovnika na nekom području. Udruge (društva) su kroz povijest, a posebice danas, najuspješniji model po kojem određena skupina ljudi može ostvariti sveopći građanski razvoj. Visok stupanj urbaniteta, građanske i vjerske kulture ostvarivao se kroz djelovanja građanskih udruga i u podvelebitskom prostoru, od Senja na sjeveru do Lukova Šugarja na jugu. Osim građanskog sloja u Senju i Karlobagu, važnu ulogu u prosvjećivanju, sveopćem boljitku, ali i ostanku u zavičaju imali su i stanovnici podgorskih sela i zaselaka. U radu će se analizirati djelovanje raznih tipova udruga i zadruga poput čitaonica, strukovnih, gospodarskih, humanitarnih i sličnih udruga koje su osnovane i djelovale tijekom 19. i prve polovice 20. stoljeća u Svetom Jurju, Jablancu i Karlobagu. Središnje mjesto u razvoju civilnog društva zasigurno je imao Karlobag pa će se u radu nastojati prikazati upravo djelovanje građanskih udruga, počevši od jedne od najstarijih čitaonica u Hrvatskoj do posljednjih pokušaja njihova rada pred Drugi svjetski rat. Stoga ovaj članak daje jedan povijesni presjek društvenog i kulturnog života ovog demografski osiromašenog dijela republike Hrvatske.