Hentbol sporcularında imgeleme becerileri ve başarı motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi: Türkiye Hentbol Federasyon ligleri örneği - Serdar Taskin; Oktay Sahin (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) liglerinde oynayan hentbolcuların imgeleme becerileri ile başarı motivasyonları aralarındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın evrenini 2022-2023 sezonunda THF liglerinde oynayan 2897 aktif lisanslı sporcu oluşturmaktadır. Bu evreni temsil etmek amacıyla seçilen örneklemde THF liglerinde oynayan 259 kadın, 291 erkek hentbolcu bulunmaktadır. Çalışmada araştırmacı tarafından oluşturulan “kişisel bilgi formu, Sporda İmgeleme Envanteri (SİE) ve son olarak Spora Özgü Başarı Motivasyonu Ölçeği (SÖBMÖ) kullanıldı. Çalışmada sporda imgeleme envanterinde lig düzeyine göre karşılaştırılmasında Bilişsel İmgeleme (Bİ) (p=0,04) ve Motivasyon Genel Ustalık (MGU) (p=0,04) alt boyutlarında anlamlı farklılık görülürken, bu farklılığın 2. Ligdeki hentbolcuların Bölgesel ligde oynayanlara göre daha yüksek Bİ ve MGU puanlara sahip olduğundan dolayı olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada SÖBMÖ lig düzeyine göre karşılaştırılmasında, Güç gösterme güdüsüne (GGG) (p=0,03) alt boyutunda süper ligde oynayan hentbolcuların Bölgesel ligdeki hentbolculara göre daha yüksek puanlar aldıkları tespit edilmiştir. Çalışmamızda SÖBMÖ alınan puanlara ilişkin varyansın SİE %25,2’ini açıkladığı tespit edilmiştir.  Sonuç olarak, hentbolcularda lig düzeyine göre imgeleme düzeyinin başarı motivasyonuna etkisi görülmüştür. Süper ligde oynayan katılımcıların güç gösterme eğiliminde olduğu, 2. Ligde oynayan katılımcıların ise bilişsel ve motivasyonel genel ustalık düzeylerinin diğer liglere göre daha yüksek oldukları tespit edilmiştir.