اثر کودهای اوره و زیستی بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی اسفرزه ( Plantago ovate Frosk) - کیمیا قاسمی; سیف اله فلاح; فایز رییسی; مریم حیدری (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
به منظور بررسی پاسخ ویژگی¬های کمی و کیفی گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata Frosk.) به کاربرد جداگانه و تلفیقی کودهای اوره و زیستی آزمایشی در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال 1390 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل، C: شاهد (بدون مصرف کودهای اوره و زیستی)، U: 88 کیلوگرم اوره در هکتار، Az: ازتوباکتر، My+Az: میکوریزا + ازتوباکتر، Az+50% U: ازتوباکتر + 44 کیلوگرم اوره در هکتار، My+U: میکوریزا + 88 کیلوگرم اوره در هکتار، My+Az+50%U: میکوریزا + ازتوباکتر + 44 کیلوگرم اوره در هکتار بودند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه در شرایط کاربرد جداگانه ازتوباکتر کمتر از کاربرد جداگانه اوره بود ولی عملکرد موسیلاژ آن مشابه تیمار کاربرد اوره بود. تلفیق ازتوباکتر با اوره و یا میکوریزا تغییری در عملکرد دانه و موسیلاژ در مقایسه با اوره ایجاد نکرد. بیشترین عملکرد دانه و موسیلاژ به ترتیب با 931 و 166 کیلوگرم در هکتار با بکارگیری میکوریزا + 88 کیلوگرم اوره در هکتار بدست آمد. با این وجود کوددهی تأثیری بر فاکتور تورم و درصد موسیلاژ اسفرزه نداشت. به طور کلی نتایج حاکی از آن است که استفاده از مایه تلقیح میکوریزا توأم با اوره موجب افزایش 54 درصدی تولید دانه اسفرزه می‌گردد، که این پتانسیل استفاده از میکوریزا را جهت تولید اسفرزه در شرایط مزرعه تأیید می¬نماید.