Frihet og vennskap. Om ungdom og rusopplevelser - Øystein Skjælaaen; Ola Røed Bilgrei; Kristin Buvik; Janne Scheffels (Nordisk Tidsskrift for Ungdomsforskning)
De fleste norske ungdommer eksperimenterer med alkohol i løpet av tenårene, og det finnes en rekke forskningsbidrag som undersøker sårbarhetsfaktorer for tidlig alkoholdebut eller belyser de negative konsekvensene av ungdoms alkoholbruk. I denne artikkelen tar vi et annet utgangspunkt og utforsker ungdommenes egne historier om alkoholens tiltrekningskraft i denne formative livsfasen. Vi baserer analysene på 145 kvalitative intervju med norske ungdommer og undersøker hvordan ungdommene utrykker positive og meningsfulle sider ved å drikke alkohol. De framhevet hvordan alkohol tilførte noe ekstraordinært til sosiale situasjoner og beskrev kollektive alkoholopplevelser som en positiv time-out fra hverdagslivet. Samtidig ga alkoholopplevelsene rom for at ungdommene kunne utforske og forhandle sin egen identitet og bidro til et alternativt mulighetsrom for slike forhandlinger. Ungdommene beskrev også alkoholen som et sosialt og relasjonelt lim, der opplevelser av fellesskap bidro til å knytte nye vennskapsbånd. Disse fortellingene illustrerer hvilke betydninger alkohol kan ha i ungdommers liv og hvordan alkoholbruk er innvevd i sosiale prosesser som er viktige i overgangen fra barndom til voksent liv.