NARCIZŲ VEISLIŲ MORFOLOGINIŲ POŽYMIŲ TYRIMAS - Donatas Klimavičius (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
2017 metais Kauno kolegijos Technologijų fakulteto Aplinkos inžinerijos katedros praktinio mokymo ir bandymų laboratorijos gėlynuose tirta 6 veislių skirtingų grupių narcizų, kurios buvo įvežtos iš Nyderlandų. Narcizų svogūnėliai pasodinti 2016 metų rudenį, sodinimo schema 15x15, 1m² pasodinti 45 svogūnėliai. Prieš sodinimą buvo ištirtas ir įvertintas dirvožemio derlingumas. Pasodinti svogūnėliai orams atvėsus iki – 8 ºC šalčio buvo mulčiuoti 5 cm durpių sluoksniu. Tyrimo metu buvo fiksuoti: aplinkos veiksnių pokyčiai – temperatūra, kritulių kiekis. Vertinti veislių požymiai: žydėjimo laikas ir trukmė, žiedų ir apyžiedžių spalva, žiedynstiebio aukštis, jų skaičius, tvirtumas, plaukuotumas, lapalakščių požymiai. Tyrimo rezultatai leidžia teikti, kad skirtingos narcizų veislės skiriasi savo dekoratyviosiomis savybėmis, morfologiniais požymiais.