Zużycie tlenu przez plażę wiślaną. Dobra i usługi ekosystemu - Patrycja Słodownik; Krzysztof W. Opaliński (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Celem pracy jest ocena roli piaszczystych plaż w procesie  samooczyszczania wód Wisły. Wyniki tej pracy mogą być ważnym głosem w dyskusji o przyszłości Wisły. Proces samooczyszczania polega na usuwaniu zanieczyszczeń wprowadzanych do wody również ze zlewni rzeki. Miarą procesu oczyszczania wody w Wiśle z materii organicznej jest ilość tlenu zużywanego przez piaszczyste plaże w procesach utylizowania tej materii przez psammon podczas oddychania komórkowego. Ilość  materii organicznej, która jest utylizowana przez psammon jest miarą "dóbr i usług ekosystemu" rzeki.