Dental İmplantolojide Polietereterketon (PEEK): Geleneksel Derleme - Turan Korkmaz; Mustafa Kocacıklı; Fatma Güneş (Selcuk Dental Journal)
Günümüz diş hekimliğinde estetik restorasyonlara sürekli artan ilgiyle doğal diş yapısına benzer, biyouyumlu, iyi mekanik ve fiziksel özelliklere sahip metal içermeyen restorasyonlar daha sıklıkla tercih edilmektedir. Bu materyallerden biri olan termoplastik polimer yapısındaki Polietereterketon (PEEK) diş hekimliğinde kullanımı hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. PEEK, keton ve eter fonksiyonel grupları ile birbirine bağlı aromatik halka ve amorf-kristal fazdan oluşan iki fazlı doğrusal zincir yapısına sahip, 1.3-1.5 g/cm3 yoğunlukta yarı kristalli termoplastik bir homopolimerdir. PEEK materyalinin biyouyumlu olması, elastik modülünün kemiğe daha yakın olması, şok absorpsiyonu, korozyona uğramaması, yüksek aşınma ve kırılma direncine sahip olması, üstün cilalanabilir özelliği ile plak tutulumun düşük olması ve metal restorasyonlara göre daha hafif bir materyal olması gibi özelliklere sahiptir. PEEK materyali, termal özellikleri nedeniyle insan vücudunda stabil kalmaktadır. Yüksek ısıya karşı dirençlidir ve birçok sterilizasyon yöntemine uygundur. Kimyasal olarak inert bir materyaldir. Bu sebeple diğer materyallere düşük reaksiyon gösterir ve birçok geleneksel çözeltide çözünmemektedir. PEEK materyaline karşı alerjik reaksiyon gelişme oranı düşüktür. Bu nedenle metal alerjisine sahip hastalar için iyi bir alternatiftir. Bu materyal diş hekimliğinde; implant materyali, implant abutment materyali, implant üstü dijital ölçü postu olarak, implant destekli overdenture protezlerde hassas bağlantı parçası olarak, implant üstü hibrit protezlerde alt yapı materyali, iyileşme başlığı materyali, sabit protezlerde alt yapı materyali, geçici kron materyali, hareketli protezlerde ana bağlayıcı ve kroşe materyali, okluzal splint materyali olarak kullanılabilmektedir.