Розробка автоматизованої системи управління температурним режимом випікання хлібобулочних виробів із використанням нечіткого контролера - Олексій Разживін; Анастасія Люта; Олександр Сімкін; Артем Залятов (Challenges and Issues of Modern Science)
Мета. Метою роботи є поліпшення основного показника економічної ефективності виробництва хлібобулочних виробів - економія електроенергії на підігрів всередині камери. Дизайн / Метод / Підхід. Досягнення мети в роботі проводиться за рахунок виключення можливості підведення зайвої кількості тепла від ТЕНів шляхом модернізації автоматизованої системи управління температурним режимом випікання. Розроблена математична модель автоматизованої системи управління температурним режимом випікання у хлібопекарній печі тунельного типу  з використання методів проектування інтелектуальних систем керування. Управління технологічним процесом виконується з використанням нечіткого регулятору. Результати. Досягнено контроль параметрів внутрішнього середовища в камерах шляхом автоматизованого управління виконавчими механізмами. Проведення технологічного процесу від початку до кінця без втручання оператора забезпечує можливість дистанційного зміни режимів випічки без зупинки процесу. Розроблено алгоритми управління технологічним процесом випічки хлібобулочної продукції, які виключають некоректні операції. Теоретичне значення. За результатами теоретичного дослідження на математичній моделі нечіткої системи управління технологічним процесом виробництва хлібобулочних виробів отримано поверхні нечіткого керування технологічним процесом випікання за потужністю та вологістю. Практичне значення. Запропонована автоматизована система управління температурним режимом випікання хлібобулочних виробів, робота нагрівача та зволожувача коригується нечітким контролером. Оригінальність / Цінність. Результати моделювання свідчать про те, що використання нечітких регуляторів в системах автоматичного керування дозволяє контролювати температуру та вологість на етапах випікання хліба. Обмеження дослідження / Майбутні дослідження. Запропонований у статті нечіткий контролер може керувати потужністю нагрівача у трьох положеннях, рівнем вологості на трьох рівнях та стадією випічки у 3 технологічні етапи. Тип статті. Практична стаття.