Методичний підхід до розв’язування математичної задачі синтезу раціональної програми розвитку системи озброєння тактичної авіації на основі критерію мінімізації фінансових витрат за умови досягнення необхідних бойових спроможностей - С.С. Дроздов; О.Б. Леонтьєв; М.В. Науменко (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Запропоновано методичний підхід до розв’язання математичної задачі синтезу раціональної програми розвитку системи озброєння та військової техніки (ОВТ) тактичної авіації (ТА), постановку якої здійснено у зворотній формі при виборі за критерій раціональності програми, досягнення заданого необхідного рівня спроможностей частинами і підрозділами тактичної авіації в межах заданого проміжку часу при мінімально потрібних обсягах фінансових витрат. Задачу синтезу програми зведено до канонічної форми пошуку умовного мінімуму цільової функції відомими методами багатокрокового програмування. Обґрунтовано введення додаткових обмежень, пов’язаних, по-перше, із можливостями серійного виготовлення нових літаків авіаційною промисловістю, по-друге, необхідністю закупівлі достатньої кількості літаків на кожному інтервалі періоду планування, для забезпечення освоєння нової техніки особовим складом та доведення частин і підрозділів тактичної авіації до заданого рівня бойової готовності.