KÜLTÜR MİRASININ SÜREKLİLİĞİ İÇİN ANITSAL BİNALARIN YENİDEN KULLANILMASI BAĞLAMINDA ERMENEK TOL MEDRESE - Bahtiyar Eroğlu; Esra Yaldız (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Medreseler Türklerin İslamiyet Döneminde geliştirdikleri en önemli yapıtürlerindendir. Karaman’ın Ermenek ilçesinde yer alan Ermenek Tol Medrese, merkezi açık avlulu plan şemasına sahip olan, Karamanoğlu mimarisinin günümüze kadar ulaşabilmişen güzel örneklerinden biridir. Ermenek Tol Medrese, mimarlık tarihi ve sanat tarihi açısından üzerinde durulması, korunmasıgereken bir yapıdır. Tarihsel süreç içerisinde, toplumun sosyal ve ekonomik yapısındaki değişimin sonucu olarak mimari ve kentsel oluşumu da değişmektedir. Bu değişim süreci içerisinde, kültürel ve estetik değer taşıyan yapıtların korunmasıkavramıortaya çıkar. Koşulların ve değer yargılarının hızla değiştiği bir toplumda , zaman içerisinde yapıların işlevleri de değişebilmektedir. Tol Medrese; bu bağlamda ele alınarak koruma ve yeniden kullanım kapsamında değerlendirilmiştir. Günümüze kadar birkaç kez onarım görmüşolan yapı, şu an kullanılmamaktadır. Kültür mirasımızın bir ürünü olarak bakmak zorunda olduğumuz bu yapının, gelecek kuşaklara aktarılmasıkültür mirasının sürekliliğin sağlanmasıaçısından önem taşımaktadır. Temennimiz, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapının restorasyonu yapılarak; yeri, konumu, mekansal özellikleriyle bağdaşan yeni bir fonksiyon verilerek kullanıma açılmasıdır. Yapılan bu çalışmada işlev dönüşümüyle ilgili olarak öneride bulunulmuştur. Bir an önce gerekli önlemler alınıp, yapıya bir fonksiyon verilerek yaşatılmasısağlanmazsa, mimarlık tarihi açısından büyük bir kayıp olacağıilgili çevrelere iletilmek istenmiştir.