Covid-19 Döneminde Muhasebe Meslek Mensuplarının Problemleri Üzerine Yozgat İlinde Nitel Bir Araştırma - Recep Ceylan; Tansel Hacıhasanoğlu (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Muhasebe mesleği de diğer meslek grupları gibi insanlara ve topluma hizmet sunduğu için toplumsal olaylardan ve salgınlardan etkilenmektedir. Günümüzde yaşanan Covid-19 salgının da muhasebe meslek mensuplarını derinden etkilediği düşünülmektedir. Bu noktadan hareketle bu çalışmada, ana amaç muhasebe meslek mensuplarının bu süreçte karşılaştıkları problemlerin ortaya konulması olarak belirlenmiştir. Bu amaç çerçevesinde nitel araştırma yöntemi kullanılarak salgının Yozgat ilinde faaliyet gösteren meslek mensupları üzerindeki olumsuz etkileri belirlenmiş ve muhasebecilerin geçmişteki sorunları ile karşılaştırılıp pandemiye özgü sorunlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Meslek mensuplarının stres, iş yükünün artması ve değersizleşme açılarından derinden etkilendiği belirlenmiştir. Meslek mensupları gelirlerini tamamen mükelleflerden sağlamaktadırlar. Salgının mükellefleri olumsuz etkilemesi muhasebecileri de maddi olarak etkilemiştir. Bu araştırma neticesinde muhasebeciler salgın dönemi ile birlikte bu mesleğin artık dijital platformlara taşınmak üzere uzaktan da yapılabileceğine inandıkları tespit edilmiştir. Bununla birlikte, birçok evrakın kâğıt üzerinde oluşturulması ve dosyalanması bu mesleğin günümüzde uzaktan yapmasını olanaksızlaştırdığı görüşü de hâkimdir. Meslek mensupları özellikle vergi ile ilgili süreçte önemli görevler üstlenerek devletin gelirine katkı sağladıklarını ifade etmişlerdir. Bu nedenle, mesleğin geleceği için muhasebeci ücretlerinin vergilere ya da beyanname ücretlerine eklenerek devlet garantisi altına alınması gerektiğine inanmaktadırlar. Bu yolla mükellefe bağımlılık azalacağı yani iş kaybı korkusu olmayacağı için vergi hesaplamalarının daha gerçekçi yapılacağını ve devletin gelirinin de artacağını düşünmektedirler.