Izbor koncepcije i modela preventivnog održavanja prema stanju motornih vozila - Svetomir Minić; Jovan Todorović (Vojnotehnički Glasnik)
POPS je savremena koncepcija održavanja u intenzivnom razvoju, novi pristup u održavanju motornih vozila, čijom se uspešnom primenom mogu ostvariti značajni efekti - održati traženi nivo pouzdanosti motornog vozila istovremeno smanjujući troškove održavanja, naročito kao rezultat produžavanja ostvarljivog radnog veka sastavnih elemenata motornog vozila. POPS se zasniva na pregledu, odnosno "proveri stanja" motornog vozila, periodičnim praćenjem tog stanja i sprovođenju postupaka održavanja prema rezultatima provere. Naime, tu važi princip - "ispitaj i zameni ako je potrebno". Ključni su problemi: definisanje zakonitosti promene strukturnog parametra u funkciji vremena rada sastavnog elementa motornog vozila; izbor adekvatnog dijagnostičkog parametra; izbor i razrada metode merenja dijagnostičkog parametra; izbor dijagnostičkih instrumenata i uređaja; određivanje optimalne periodičnosti dijagnostike i dozvoljene vrednosti strukturnog parametra, odnosno "signalizacione tolerancije" u okviru koje se sprovode postupci POPS; prognoziranje stanja u intervalu predstojećeg vremena rada motornog vozila.