WHİTEHEAD’İN TANRI ANLAYIŞI: İSLAMİ PERSPEKTİF - Galip Veliu (Felsefe Dünyası)
Bu çalışma temel olarak Whitehead’in Tanrı anlayışını İslam düşüncesiaçısından bir değerlendirmektir. Whitehead kendi zamanına kadar felsefede ilerisürülen Tanrı anlayışları kendisini tatmin etmediği için bilimsel açıdan yeni biranlayış geliştirmeye çalışmıştır. Bu çalışmaya başlamadan kazanmış olduğumkendi ön kabullerim bazı önemli çelişkilere beni düşüreceğini bildiğim haldebana ilginç gelmesi açısından Whitehead’in tanrı anlayışının bilimsel olmadığıkadar aksine pek fazla gayr-i İslami de olmadığını gördüm. Temelde bu makalemdeele aldığım konu budur. Aslında görüleceği gibi Whitehead de kendindenönceki filozoflar gibi bu hususta metafizik spekülasyonlara girmek zorunda kalmıştır.Onun için çalışmamız Whitehead’in bilimselliğe nasıl ters düştüğünü buçalışmamız göstermeye çalışacaktır. Ancak asıl mesele de buaradadır: Çünkü Whitehead’in bu durumu İslami görüşü desteklemektedir ki bu da Allah’ın zatıhakkında akıl yoluyla bilgi edilemeyeceğini göstermektedir.