Fenomen procesu chorobowego w filozofii medycyny Adama Wrzoska - Anna Oksiak-Podborączyńska (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Artykuł podejmuje próbę odtworzenia definicji pojęcia choroby w ujęciu Adama Wrzoska, myśliciela i lekarza praktyka, żyjącego i aktywnie działającego na przełomie XIX i XX wieku, członka Poznańskiej Szkoły Historii Medycyny, jednego z fundatorów Wydziału Lekarskiego na Uniwersytecie Poznańskim. W artykule, autorka analizuje definicję choroby sformułowaną przez Wrzoska w artykule „Określenie pojęcia choroby”. Choć definicja zaproponowana przez Wrzoska w tymże artykule nie jest definicją wprost, to trafnie oddaje podejście do problemu definiowania choroby w polskiej szkole filozofii medycyny.