Ideologia Państwa Islamskiego - Mariusz Sulkowski (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
W niniejszym artykule dokonano analizy źródeł doktrynalnych islamu, tj. Koranu, sunny oraz życia i działalności Mahometa (sira) w celu ukazania m.in. idei kalifatu, dżihadu oraz stosunku muzułmanów do chrześcijan i wojny. Poczyniona przez autora refleksja nad treściami doktrynalnymi islamu potwierdza przyjętą przez niego hipotezę, że istotę ideologii Państwa Islamskiego należy określić jako islamską pomimo tego, iż często bazuje ona jedynie na selektywnym, wręcz wybiórczym traktowaniu zarówno doktryny islamu, teologii, jak i wydarzeń historycznych związanych z islamem.