Інформаційна технологія підтримки прийняття рішень в задачах відеоспостереження та моніторингу - Костянтин Суковенко (Challenges and Issues of Modern Science)
У сучасному світі відеоспостереження відіграє важливу роль у забезпеченні безпеки та контролю в різних секторах. Одним з ключових елементів цієї технології є автоматизований відеоаналіз, який використовує алгоритми штучного інтелекту для розпізнавання об'єктів, аналізу поведінки та виявлення аномалій. У цій статті обговорюються інформаційні технології підтримки прийняття рішень у завданнях відеоспостереження та моніторингу у відповідь на зростаючий обсяг відеоданих, визначаючи їх ключові переваги та виклики. Розглядається інтеграція відеоданих з геопросторовою інформацією, що дозволяє створювати комплексні системи моніторингу та швидко реагувати на надзвичайні ситуації. Крім того, розглядаються питання, пов'язані з постійним навантаженням і монотонністю, що можуть впливати на якість та ефективність прийняття рішень людиною. У статті підкреслюється важливість оптимізації робочого процесу та використання систем підтримки прийняття рішень для зменшення впливу монотонності на прийняття обґрунтованих рішень. Вирішення цих ризиків є важливим для забезпечення ефективності та обґрунтованості прийнятих рішень у сучасному світі. Також звертається увага на роль інформаційних технологій підтримки прийняття рішень (ІТППР) у сфері відеоспостереження та моніторингу, які є важливими для оптимізації процесів аналізу даних. Відзначається, що системи відеоаналітики є ключовим компонентом ІТППР для виявлення подій, об'єктів та закономірностей у відеопотоках. Детально розглядаються питання конфіденційності та приватності осіб, зображених на відео, а також надаються рекомендації щодо захисту цих даних. Наголошується, що збір та обробка відеоданих можуть порушувати особисту приватність, тому важливо вживати заходів для мінімізації цього ризику. Нарешті, підкреслюється важливість напрямку та масштабованості відеоспостереження з етичної та ефективної точки зору. Відзначається, що чітке визначення мети та обмеження сфери дії є ключовими для забезпечення етичного використання систем відеоспостереження. У статті надаються важливі рекомендації щодо забезпечення етичного використання відеоданих у системах відеоспостереження та моніторингу, що є важливим для захисту приватності та безпеки даних громадян.