ÎMBUNĂTĂȚIREA INCLUZIUNII: CADRU PENTRU INTEGRAREA DIMENSIUNILOR DE GEN ȘI DIZABILITATE ÎN DEZVOLTARE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale)
Articolul oferă o contribuție unică prin analiza critică a integrării dimensiunilor de gen și dizabilitate în procesele bugetare ale principalelor agenții multilaterale, cu un accent pe eforturile organizațiilor globale precum ONU, Comisia Europeană și Banca Mondială. Folosind o abordare intersecțională, cercetarea relevă lacunele și provocările actuale în alocarea bugetelor și aplicarea indicatorilor de gen și dizabilitate, subliniind necesitatea unor îmbunătățiri pentru o incluziune reală. Principalele constatări indică lipsa de consistență în utilizarea marcatorilor specifici și nevoia unor măsuri de monitorizare care să asigure transparența și eficacitatea finanțării pentru grupurile vulnerabile. Cuvinte-cheie: Banca Mondială, incluziunea persoanelor cu dizabilități, egalitatea de gen, bugetarea sensibilă la dimensiunea de gen, intersecționalitate, UE, ONU, PNUD.