Penggunaan sinografi dan tulisan kuno untuk meninggikan kesan pengajaran bahasa Cina - Pek-Hoon Ng (Journal of Modern Languages)
Pelajar-pelajar bahasa Cina sering kali mendapati Bahasa Cina amat susah dipelajari. Pelajar-pelajar itu merasa Bentuk Tulisan Cina (BTC) bukan saja susah ditulis bahkan sukar diingati. Pada hemat mereka, mempelajari bahasa Cina merupakan satu beban berat.