Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Ulusal Hukuksal Dayanakları - Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Mesleki ve teknik eğitimin ülke kalkınmasında son derece önemli bir rolü vardır. Bu çalışma, Türkiye’de mesleki teknik eğitimin ulusal yasal dayanaklarını ortaya koymak ve analiz etmek amacıyla yürütülmüştür. Bu doğrultuda önce 1982 Anayasası incelenmiş, daha sonra da Milli Eğitim Temel Kanunu’nda mesleki ve teknik eğitim ile ilgili hükümler irdelenmiştir. Çalışmada ayrıca doğrudan mesleki ve teknik eğitimi düzenleyen 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Açık Öğretim Okulu Yönetmeliği, Çıraklık Eğitimi Merkezlerinde Parasız Yatılı Çırak Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlar ile Pansiyon Yönetmeliği, Çıraklık, Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme ve Yaygınlaştırma Fonu Yönetmeliği ve mesleki ve teknik eğitim ile ilgili önemli genelgeler ele alınmıştır. Sonuç olarak ilgili mevzuatta hem örgün hem de yaygın eğitim düzeyinde, hem resmi hem de özel kuruluşlarca verilebilecek mesleki ve teknik eğitim konusunun ayrıntılı bir şekilde düzenlendiği ortaya çıkmaktadır. Mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve bu eğitimin uygulama boyutunda yaşanan sorunların aşılabilmesi için mesleki ve teknik eğitim mevzuatının sürekli ve gerçekçi bir biçimde ve özellikle bu alan ile ilgili yürütülen bilimsel araştırmaların verileri doğrultusunda yenilenmesinde yarar vardır.