KANT FELSEFESİNDE TARİHİN BAŞLANGICI VE SONU ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME: YAŞAMSIZLIĞA DOĞRU BİR YAŞAM ÇABASI OLARAK TARİH - Merve Ertene (Felsefe Dünyası)
19. yy.da özellikle Alman İdealizmi ile birlikte özne kavramı önplana çıkmış, felsefi düşünüşün ağırlık merkezi insan olma sorununa kaymayave insan olmanın neliğine dair düşünüm için gerekli bağlamın tariholduğu kanısı benimsenmeye başlamıştır. Buna göre, felsefenin insanı anlayabilmesionu tarihselliği içinde ele alması ile mümkündür. Özne olmak,insan olmak ve tarih arasında kurulan bu sıkı bağ, böyle bir vurguya zeminhazırlayan Kant felsefesi ile birlikte düşünüldüğünde daha anlaşılır olacaktır.Bu amaçla, bu yazıda Kant’ın tarih anlayışından ortaya çıkan insantasarımı incelenmiş ve tarihsellik vurgusunun kaynağına dair düşünmeolanağı sağlamak adına Kantçı tarih anlayışı Fichteci bir perspektiften değerlendirilipyorumlanmıştır. Böylelikle Kant sonrası düşünürlerin Kantfelsefesini nasıl okumuş olabileceklerine dair bir örnek oluşturulmuştur.