Örgütlerde iletişim sorunları kapsamında örgütsel sessizlik davranışının incelenmesi - Ethem Topçuoğlu (Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi)
Örgütlerde birçok iletişim sorunu bulunmaktadır. Çalışanlardan kaynaklanan kişisel nedenler, örgütün yapısından kaynaklanan örgütsel nedenler, fiziksel ve teknik eksikliklerden kaynaklanan nedenlerden dolayı iletişim sorunları oluşmaktadır. Örgütsel sessizlikte, örgütsel iletişim sorunlarından birini meydana getirmektedir. Örgütsel sessizlik, çalışanların düşünce, deneyim ve görüşlerini bilerek, isteyerek örgütten saklamasını ifade etmektedir. Yapılan bu çalışmada örgütsel sessizliğin örgüte etkisi ve nedenleri ile örgütsel iletişim açısından önemi açıklanmıştır. Örgütsel sessizliğin bulunduğu örgütlerde, çalışanlar arasında huzursuzlukların, işyerinde hataların arttığı ve bunun sonucunda örgütte etkinlik ve verimlilğin azaldığı değerlendirilmektedir. Yöneticilerin etkin formel ve informel iletişim kanalları oluşturması sonucunda örgütsel sessizliğin ortadan kalkması veya azalması mümkün olacaktır.