TEDARİK ZİNCİRİYÖNETİMİNDE DAĞITIM AĞLARININ TASARIMI VE OPTİMİZASYONU: MALZEME İHTİYAÇ KISITI ALTINDA STRATEJİK BİR ÜRETİM-DAĞITIM MODELİ - Turan Paksoy (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bir tedarik zinciri; tedarikçiler, imalatçılar, dağıtıcılar, toptancılar, perakendeciler gibi çeşitli işaktörlerinden oluşan bir ağda, hammadde temininden ürünlerin son tüketicilere dağıtım ve pazarlanmasına kadarki tüm işsüreçlerinin birlikte uyum içinde hareketini sağlamak üzere, malların ve bilginin akışınıyöneten bütünleşik bir sistem olarak tanımlanabilir. Bu işağının öğelerinin, sayılarının ve yerlerinin tespiti, birbirleri arasındaki fiziksel akışın miktarının belirlenmesi gibi alt problemleri içeren ağtasarımıproblemi tedarik zinciri yönetimi içinde stratejik bir öneme sahiptir. Bu çalışmada, tedarik zinciri yönetiminde dağıtım ağlarının tasarımıve optimizasyonu problemi ele alınmıştır. Malzeme ihtiyaç kısıtıaltında stratejik üretim-dağıtım problemi için çok aşamalıkarma tamsayılıbir model geliştirilmiştir.