SENDİKALARDA YENİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI VE ÖRGÜTSEL İLETİŞİM FAALİYETLERİNE ETKİSİ - Nuray Sert (Selçuk İletişim)
Sendikalar en genel tanımıyla emekçilerin ekonomik, demokratik, sosyal ve kültürel haklarını koruma amacı üzerine yapılandırılmış ve bu amaç doğrultusunda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleridir. Bir toplumdaki diğer tüm örgütlenmeler gibi sendikalar da siyasal, kültürel, ekonomik ve teknolojik alanda yaşanan değişikliklerden olumlu ya da olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu bağlamda bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmelerin, yakın döneme kadar hantal, bürokratik ve otoriter bir yapısı olduğu yönünde sıklıkla eleştirilen sendikaların faaliyetleri üzerinde önemli değişiklikler oluşturduğu ileri sürülmektedir. Bu çalışmada, yeni iletişim araçlarının Türkiye'deki sendikaların örgüt içi ve örgüt dışı iletişim süreçlerindeki kullanımı incelenmiştir. Araştırmanın amacı; yeni iletişim teknolojilerinin sendikalardaki örgütsel iletişim faaliyetlerini etkilediğini ve olumlu yönde katkı sağladığını ortaya koymaktır. Bu bağlamda nicel bir araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak çevrimiçi bir soru formu düzenlenmiş ve Türkiye'de ki işçi sendikaları konfederasyonlarından Türk-İş, Disk ve Hak-İş'in bölge ve il temsilcilikleriyle, bu konfederasyonlara bağlı sendikaların genel merkezlerine e-posta yoluyla gönderilmiştir. Alınan cevaplar değerlendirildiğinde, Türkiye'deki işçi sendikalarının yeni iletişim teknolojilerinin sağladığı imkanlardan hem örgüt içi hem de örgüt dışı iletişim faaliyetlerinde oldukça yüksek oranda yararlandıkları ortaya konulmuştur.