Ölçme ve Değerlendirme Alanındaki Dergilerde Yayımlanan Makalelerin İçerik Analizi - Seher YALÇIN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, 2012-2015 yılları arasında Sosyal Bilimler Atıf İndeksi’nde (Social Science Citation Index-SSCI) taranan ölçme ve değerlendirme alanındaki makalelerin; yazar sayısı, konu seçimi, evren-örneklem/çalışma grubu büyüklüğü ve özellikleri, veri toplama teknikleri/araçlarının türü, veri analiz yöntemleri ve kullanılan paket programları açısından inceleyerek yıllara göre mevcut eğilimleri ortaya koymaktır. Betimsel tarama modelinde olan araştırmanın evreni, ölçme ve değerlendirme alanında SSCI'da taranan tüm dergilerdir. Çalışmada, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen üç dergideki 358 makale incelenmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi türlerinden kategorisel ve frekans analizi kullanılmıştır. Analizler sonucu, en fazla çalışılan konu ve veri analiz yönteminin “farklılaşan madde fonksiyonu” olduğu, makalelerdeki örneklem büyüklüğünün oldukça yüksek olduğu, çalışmaların yarısında simülasyon verileri kullanıldığı ve R yazılım diline bağlı paketlerin kullanımının arttığı tespit edilmiştir.