ÜLKELERİN İKTİSADİ GELİŞMİŞLİK VE İKTİSADİ KARMAŞIKLIK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: G8 ÜLKELERİ ÖRNEĞİ - Murat Nışancı; Metin Uçar; Semanur Soyyiğit (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
ÖzetÜlkelerin makro iktisadi gelişmişlikve refah düzeylerini ölçmeye ilişkin çok sayıda gösterge bulunmakla birlikte,ülkelerin birbiri ile karşılaştırılmasında en yaygın kullanılan gösterge kişibaşına düşen gelir düzeyidir. Bununla birlikte, son dönemlerde ülkelerin refahdüzeylerini belirleyen ve gelecek büyüme performanslarını etkileyen önemli birgöstergenin ön plana çıktığı görülmektedir. İktisadi karmaşıklık endeksidenilen bu gösterge, ülkelerin ürettikleri ve ihraç ettikleri ürünlerinkarmaşıklık seviyesinden hareketle, söz konusu ekonomilerin karmaşıklıkseviyelerini göstermektedir. Bu çalışmada da dünyanın gelişmiş ve sanayileşmiş8 ülkesi olarak tanımlanan G8 ülkelerinde iktisadi karmaşıklık endeksi, kişibaşına düşen gelir düzeyi ile ihracat arasındaki ilişkiler panel nedensellikanalizi ile incelenmektedir. Granger nedensellik testi sonuçları kişi başınadüşen gelirden iktisadi karmaşıklık düzeyine doğru nedensel bir ilişki ortayakoyarken, Dimitrescu-Hurlin testi sonuçları ihracattan kişi başına düşen gelirdüzeyine ve iktisadi karmaşıklık düzeyine doğru nedensel bir ilişkigöstermektedir.