Historycznie o czasowniku zdechnąć – zdychać (na marginesie wypowiedzi medialnej J. Bralczyka) - Agnieszka Piela (Poradnik Językowy)
Dyskusja nad słownictwem nazywającym śmierć zwierzęcą toczy się w przestrzeni publicznej już od dłuższego czasu. Przybrała jednak na sile po wypowiedzi medialnej znanego językoznawcy J. Bralczyka, który w jednym z programów telewizyjnych powiedział, że preferuje tradycyjne formy językowe w odniesieniu do zwierząt, np. przygarnąć (nie adoptować), zdechnąć – zdychać (nie umrzeć – umierać). Podstawowym celem niniejszego tekstu jest przybliżenie historycznej ewolucji tytułowego czasownika w języku polskim na tle filozoficznego podejścia do zwierząt oraz zachodzących współcześnie zmian kulturowych w ich traktowaniu.