بررسی عوامل مؤثر بر مصرف سوخت در تولید سویا در استان گلستان - نصیبه رضوان طلب; افشین سلطانی; ابراهیم زینلی; رضا دیلم صالحی (تولید گیاهان زراعی)
به منظور بررسی برخی از عوامل مؤثر بر مصرف سوخت در عملیات مختلف زراعی در تولید سویا در استان گلستان، تعداد 140 مزرعه از 10 شهرستان مختلف به صورت نمونه‌برداری سیستماتیک-تصادفی انتخاب شدند. فصل کشت، محصول قبلی، شهرستان، قدرت تراکتور، عملکرد دانه و مساحت زمین از عوامل مورد بررسی در مصرف سوخت به شمار آمدند. براساس یافته های تحقیق کشت سویا در فصل تابستان از مصرف سوخت کمتری برخوردار بود. همچنین کشت سویا پس از محصول سیب‌زمینی نیز از کمترین مصرف سوخت برخوردار بود که یکی از دلایل آن عدم خاک‌ورزی سنتی و کاهش تعداد دفعات دیسک‌زنی نسبت به سایر محصولات زراعی بود. استفاده از تراکتورهایی با قدرت بیشتر با کاهش زمان انجام عملیات زراعی مانند آماده سازی زمین و همچنین کاهش تعداد دفعات انجام آن نقش مؤثری در مصرف سوخت دارد. همچنین شهرستان‌های کردکوی و بندرگز نسبت به شهرستان‌های گرگان، گالیکش و مینودشت 39 درصد کمتر از سوخت‌های فسیلی استفاده کردند. عملکرد دانه نیز از رابطه مثبت و معنی‌داری با سوخت برداشت و مجموع کلیه عملیات و رابطه منفی و معنی‌داری با سوخت حفاظت برخوردار بود. همچنین با افزایش سطح زمین‌های تحت کشت سویا مصرف سوخت در عملیات آماده‌سازی زمین و حفاظت گیاهی کاهش یافت ولی در عملیات برداشت و مجموع کلیه عملیات افزایش نشان داد.