Nicienie glebowe na polu i odłogu – zagęszczenie i różnorodność - Krassimira Ilieva-Makulec; Renata Franczak; Grzegorz Makulec (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Przedstawione wyniki dotyczą badań przeprowadzonych wiosną 2009 roku na polu uprawnym i ugorze. Przeanalizowano parametry zespołów nicieni glebowych, takie jak zagęszczenie, skład taksonomiczny, struktura troficzną i struktura dominacji. Obliczono również wskaźniki różnorodności Shannona-Weavera, podobieństwa Sørensena oraz dojrzałości zespołów. Uzyskane wyniki wykazały, że zespoły nicieni w glebie pola uprawnego różniły się od tych na ugorze pod względem zagęszczenia i struktury troficznej. Zagęszczenie nicieni było większe w glebie uprawnej niż na ugorze. Wśród pięciu grup troficznych stwierdzonych w badaniach najliczniejsza była grupa nicieni bakteriożernych. Większe zagęszczenie tej grupy w glebie ornej niż na ugorze świadczy o pozytywnej reakcji nicieni bakteriożernych na zwiększone zasoby pokarmowe po zastosowaniu obornika. Wykazano również, że zespoły nicieni na odłogu, po trzech latach ugorowania, były bardziej dojrzałe i róznorodne niż na polu.  Uzyskane wyniki potwierdziły, że wybrane parametry i wskaźniki zespołów nicieni glebowych można z powodzeniem wykorzystywać do oceny stanu środowiska glebowego na terenach przekształconych w wyniku działalności człowieka.