KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETMELER (KOBİ)’İN PROBLEMLERİNİ ORTAYA ÇIKARMAYA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA:ŞIRNAK İLİ ÖRNEĞİ - Bülent Darıcı; Dilek Coşkun; Zeynep Sevgi Balık (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ); istihdam yaratma, kalkınma sağlama, bölgesel dengesizliği giderme gibi faydalarıyla, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de piyasa ekonomisinde oldukça ön plana çıkmış durumdadırlar. Ancak ekonominin lokomotifi olarak nitelendirilen bu işletmelerin, gerek çıraklıktan yetişme veya pratik eğitimini almış, gerekse baba mesleği olarak işini sürdüren kişilerce yönetilmesi bazı yönetim sorunlarının yanında pek çok yapısal sorunları da beraberinde getirmektedir. KOBİ’lerin ekonomi için arz ettikleri öneme paralel olarak bir takım yapısal sorunlarının varlığı üzerinde durulması gereken bir konudur.Bu çalışmanın amacı, Şırnak ilinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin demografik özelliklerini belirleyerek onların yapısal sorunlarını ortaya çıkarmaktır. Analiz sonuçlarına göre söz konusu bölgedeki KOBİ’ler için çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.