Devlet Üniversitelerinin Muhasebe Birimlerinin İç Kontrol Sistemine İlişkin Algı Düzeyleri İle Mevcut Uygulamalarının Karşılaştırılması - Durmuş Acar; Özen Akçakanat (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İç kontrol sisteminin oluşturulmasıgerekliliği özel sektörde olduğu kadar kamu sektöründe de gündeme gelmiştir. Bu kapsamda ülkemizde yürürlüğe giren 5018 sayılıKanunla kamu idarelerinde iç kontrol sisteminin kurulmasıiçin gereken unsurlar ortaya konmuştur. Buradan hareketle bu araştırmanın amacı, üniversitelerin muhasebe birimlerinin iç kontrol sisteminin önemine ilişkin algılarınıtespit etmek, muhasebe birimlerinin iç kontrol sistemine ilişkin mevcut uygulama düzeylerini belirlemek ve böylece algıdüzeyi ile mevcut uygulamalar arasında farklılık olup olmadığınıortaya koymaktır. 74 devlet üniversitesinin muhasebe birimlerinin başkanlarıile anket çalışmasıyapılarak elde edilen veriler sonucunda muhasebe birim yöneticilerinin iç kontrol sistemine yönelik algıdüzeyleri ile iç kontrol sistemine yönelik mevcut uygulamaların gerçekleştirilme düzeyleri Wilcoxon eşleştirilmişiki örnek testi ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda ankette yer alan 20 ifadenin 17’sinde istatistiki olarak anlamlıbir farklılık tespit edilmiştir. Buradan daire başkanlarının iç kontrol sistemini çok önemli olarak algılamalarına rağmen yöneticisi olduklarımuhasebe birimlerinde mevcut uygulamalar açısından bu özeni göstermedikleri ve mevcut uygulamaların gerçekleştirilmesinde eksiklikleri olduğu sonucu çıkarılabilir.