Avrupa’nın Enerji Arz Güvenliği Açısından Yükselen Aktör: Romanya - Merve İrem Yapıcı (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
ÖzellikleUkrayna Krizi’nden sonra doğalgaz temini konusunda Rusya’ya olan bağımlılığı aşma çabasındaki Avrupa, alternatif kaynak arayışına hız vermekte ve bu noktada Romanya’dan hem bir transit hem de bir kaynak ülke olarak faydalanma fırsatı ile karşı karşıya kalmaktadır. Sadece doğalgaz değil, kaya gazı ve rüzgâr enerjisi gibi farklı kaynaklarıyla Avrupa’nın enerji ihtiyacına cevap vermesi beklenen Romanya, içinde bulunduğu AGRI Projesi aracılığıyla transit ülke olma konumunu da güçlendirmektedir. Ancak AGRI Projesi’nin işlerliği için Avrupa Birliği merkezlerine uzanacak boru hatları yapımının/tadilatının ve tedarikçi ülke sayısının arttırılmasının zorunluluğu, Romanya’nın hassas ve zaafları bulunan bir güçlenme süreci içinde bulunduğunu kanıtlamaktadır