Çok SınıflıLogit Model ile Öğrencilerin Fakülte Tercihlerinin Araştırılması Atatürk Üniversitesi Örneği - Hüseyin Özer; Gürkan Çalmaşur (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Fakülte tercihi, aslında bir meslek tercihi olup öğrencilerin birçok faktörden etkilendiği karmaşık bir karar verme süreci olarak değerlendirilmektedir. Yarım asrıaşkın bir geçmişe sahip olan Atatürk Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin fakülte tercihlerinde etkili olan faktörlerin tespitini amaçlayan bu çalışma, 900 öğrenciye uygulanan anketlerden elde edilen yatay kesit verilerine dayanmaktadır. Bu amaçla anne-babanın eğitim düzeyi ve mesleği, hane halkının geliri, hanedeki birey sayısıve ikamet edilen yerleşim birimi, mezun olunan lise türü, özel ders alma durumu ve yükseköğretimde okuyan birey sayısıgibi faktörlerin öğrencinin okuduğu fakülte tercihi üzerindeki olasıetkileri araştırılmıştır. Ayrıca, fakülte tercihinde etkili olabileceği düşünülen değişkenler dikkate alınarak aşamalı stepwise regresyon yöntemi ile çok sınıflı multinomial logit model denemesi gerçekleştirilmiştir. Model tahmin sonuçlarına göre, genel olarak babanın eğitim durumu, toplam fert sayısı, özel ders alma durumu ve yükseköğretimde okuyan birey sayısıdeğişkenleri %5 önem düzeyinde istatistikî bakımdan anlamlıolduklarıyani söz konusu fakültenin tercih edilmesinde, önemli değişkenler olduklarıtespit edilmiştir.