Riond-Bosson i Ignacy Jan Paderewski w relacji Ludwika Bronarskiego (na podstawie fragmentów dzienników przechowywanych w polskiej misji katolickiej w Marly) - Małgorzata Sieradz (Muzyka)
Artykuł odnosi się do pierwszej wizyty Ludwika Bronarskiego w posiadłości Ignacego Jana Paderewskiego Riond-Bosson. Podstawą tekstu stały się fragmenty z dzienników Bronarskiego (dołączone w aneksie), na które autorka natrafiła podczas kwerend w Polskiej Misji Katolickiej w Marly (Szwajcaria). W artykule zwrócono uwagę na kilka wątków, które pojawiły się w relacji, naświetlając pokrótce tło, które może dodatkowo pomóc podczas ich lektury. Przedstawione źródło nie stanowi wprawdzie przełomu w badaniach nad życiem ani Paderewskiego, ani Bronarskiego, przedstawia jednak obie postaci w nowym, mniej znanym świetle.