TIBBİ PAZARLAMANIN REÇETELENDİRME KARAR SÜRECİNE ETKİLERİ ÜZERİNE SİSTEMATİK BİR YAZIN TARAMASI - Agah Başdeğirmen (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Dünya’da gelişmiş ve gelişmekte olan pazar ülkelerde yasal değişiklikler, ticaret savaşları ve muadil ile orijinal ilaçlar arasında rekabet artışı nedeniyle ilaç endüstrisindeki dinamikler değişmektedir. Tıbbi ilaç alanında alternatiflerin yükselmesi nedeniyle artan rekabet, hekimlerin reçetelendirme kararlarına etki eden faktörler, faaliyet gösteren tıbbi firmaların pazarlama faaliyetlerini dikkate almasını kaçınılmaz hale getirmektedir. Tıbbi ilaç reçete yazmada, hekimlerin davranışları veya alışkanlıkları ilaç endüstrisinin tanıtım faaliyetlerine göre şekillenmektedir. İlaç sektöründe pazarlama faaliyetleri reçete yazma aşamasında ön plana çıktığından, hekimlerin davranışsal etkisini inceleyen araştırmalar bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır.