Społeczno-infrastrukturalne uwarunkowania rozwoju wiejskiego obszaru gminy Tarczyn w aspekcie lokalizacji zabudowy mieszkaniowej - Konrad Podawca; Agata Pawłat-Zawrzykraj (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus)
W artykule scharakteryzowano zmiany jakie zaszły w ciągu ostatnich lat w odniesieniu do rozwoju infrastruktury technicznej oraz wybranych elementów infrastruktury społecznej na obszarze wiejskim gminy Tarczyn. Wyposażenie w sieć wodociągową i kanalizacyjną ma bardzo duże znaczenie w kontekście zarówno jakości życia obecnych mieszkańców, jak i planowania przyszłych inwestycji mieszkaniowych, a tym samym stanowi podstawę zrównoważonego rozwoju. Analizę wielowskaźnikową dotyczącą aspektów infrastrukturalnych przeprowadzono na tle uwarunkowań społecznych oraz obowiązującej polityki przestrzennej gminy z wykorzystaniem m.in. danych statystycznych GUS, zawartych w BDL-u dla lat 2004–2014. Ocenę obsługi ludności oparto na miernikach ukazujących dany wskaźnik odniesiony do powierzchni lub liczby ludności. Uzyskane wyniki dla poszczególnych wskaźników pozwalają zaobserwować tendencje, ocenić poziom obsługi w zakresie analizowanych elementów infrastruktury technicznej i społecznej, a następnie podjąć prawidłowe decyzje w kontekście rozwoju przestrzennego gminy Tarczyn.