PAD SAVEZNIČKOG ZRAKOPLOVA BRISTOL BEAUFIGHTERA (NT 997) KOD SENJA U LISTOPADU 1944. GODINE - Pio Domines Peter (Senjski Zbornik)

(untitled)
Ključni vojnostrateški položaj i iznimno prometno, gospodarsko i vojno značenje senjske luke glavni su razlozi zbog kojih je Senj tijekom Drugog svjetskog rata pretrpio strahovita zračna bombardiranja njemačkih, a potom i savezničkih zračnih snaga koja su rezultirala ljudskim gubicima i znatnom materijalnom štetom. Od početka 1944. godine, kada savezničko zrakoplovstvo ostvaruje premoć u zraku, pa sve do kraja rata, senjska luka i lučki objekti bili su česta meta savezničkih taktičkih zračnih bombardiranja, ali i poprište ciljanih napada lovaca i lovaca bombardera usmjerenih na manje, specifične i posebno planirane ciljeve. U arhivskim dokumentima zabilježen je veći broj zračnih napada na Senj, a u jednoj od misija savezničkih zračnih snaga 10. listopada 1944. godine djelovanjem protuzračne obrane s njemačkog broda Arpione u senjskoj luci oboren je lovac-bombarder Bristol Beaufighter NT997 iz sastava 19. eskadrile Južnoafričkog ratnog zrakoplovstva (SAAF) koji se srušio u more nedaleko luke. Rasvjetljivanje okolnosti pada i sudbina članova posade analizom ostataka zrakoplova i prikupljenih arhivskih dokumenata glavni su ciljevi ovog rada, koji nastaje u svjetlu 75. obljetnice toga događaja.