KOBİLERİN KREDİLENDİRİLME KARARLARINDA KREDİ SKORLAMA MODELLERİNİN KULLANIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Ahmet Furkan Sak; Ömer Tekşen; Hüseyin Dalğar; Mustafa Çelik (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, KOBİ’lerinkredibilitesini tespit ederken bankalarca kullanılan kredi skorlamamodellerindeki kriterleri açıklamak ve finansal kurumlardan fon sağlama sürecindeKOBİ’ler aleyhine olan bilgi asimetrisini ortadan kaldırmaktır. Bu kapsamda,amaçsal örnekleme ile seçilen Burdur ilindeki 10 mevduat bankasının şube veportföy yöneticileri ile mülakat çalışmasına gidilmiştir. Mülakatlardan eldeedilen veriler betimsel analize tabi tutulmuş ve sonuçlar literatürdekredilendirmenin 5K’sı olarak anılan karakter, kapasite, kapital, koşullar vekarşılıklar başlıkları altında sunulmuştur. Sonuçlar ışığında, akademiye, KOBİ’lereve düzenleyici ve denetleyici kuruluşlara öneriler getirilmiştir.