Demony Goi okiem kamery - Kamila Żyto (Kwartalnik Filmowy)
Autorka omawia książkę Joanny Aleksandrowicz Pomiędzy płótnem a ekranem. Inspiracje twórczością Goi w kinie hiszpańskim (2012) jako publikację specjalistyczną skierowaną potencjalnie do trzech grup czytelników. Pierwszą z nich stanowią filmoznawcy, którzy odnajdą w pracy m.in. zarys przemian stylistycznych i instytucjonalnych kina hiszpańskiego. Druga grupa odbiorców to miłośnicy i znawcy malarstwa Goi; książka da im szansę na szczegółowy wgląd w obrosłe legendą, wieloznaczne i bogate życie oraz twórczość artysty pokazywane na różne sposoby przez kino. Usatysfakcjonowane książką poczują się także osoby zainteresowane kontekstami kulturowymi i historycznymi związanymi z Hiszpanią oraz jej duchową spuścizną.