Çocukların Büyük Ebeveynleri İle Etkileşimlerine İlişkin Görüşleri - Fatma Arpacı; Aydan Bekar (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırma, büyük ebeveynleri ile birlikte yaşayan çocukların, büyük ebeveynleri ile etkileşimlerine ilişkin görüşlerini incelemek amacıile Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlıBeşevler semtinde yaşayan, kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 300 ilköğretim öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Araştırma kapsamına alınan çocukların yarısından fazlasıkız, çoğunluğunun yaşı12 ve üzerindedir. Çocukların yaşgruplarına göre çocuk ve büyük ebeveyn etkileşimine ilişkin görüşleri incelendiğinde küçük yaşgrubundaki çocukların büyük ebeveynlere bakışaçısının daha olumlu, çocukların yaşlarıbüyüdükçe değerlendirmelerinin daha olumsuz olduğu görülmektedir. Kız çocuklarıbüyük ebeveynleri ile etkileşimlerine yönelik erkeklere göre daha olumlu, erkek çocuklar ise kızlara göre daha olumsuz görüşbildirmişlerdir. Çocukların genç büyük ebeveynler ile daha iyi iletişim kurduklarıve büyük ebeveyne yönelik görüşlerinin daha olumlu olduğu; büyük ebeveynin eğitim düzeyi artıkça çocukların olumlu görüşlerinin ve bazıolumsuz görüşlerinin ortalamalarında artışolduğu belirlenmiştir.