Перспективи розвитку ракетно-космічної галузі та проблема забруднення навколоземного простору - Анжеліка Давидова; Данило Рак (Challenges and Issues of Modern Science)
Робота присвячена актуальній проблемі швидкого зростання забруднення навколоземного простору у зв'язку з розвитком ракетно-космічної промисловості у світі та відповідним щорічним зростанням загальної кількості запусків ракет-носіїв. Розвиток космічних технологій привів до нового етапу освоєння космосу. Запуски супутників, космічних станцій, а також планування майбутніх міжпланетних місій стали реальністю. Однак, разом із зростанням активності людини в космосі, збільшується і кількість сміття, яке залишається на орбіті Землі. Метою роботи є аналіз сучасного стану забруднення навколоземного простору, визначення його впливу на космічні місії, супутникові системи та навколишнє середовище, а також розробка ефективних стратегій для вирішення цієї проблеми. На початку розвитку ракетно-космічної техніки наслідки запусків ракет-носіїв у космос не бралися до уваги, оскільки кількість таких запусків протягом року була лише декілька. Але з того часу минуло більше шести десятиліть. Щороку десятки країн і комерційних організацій розміщують корисні вантажі у навколоземному просторі. Верхні ступені ракет-носіїв, які доставляють корисні вантажі на робочу орбіту, залишаються там на дуже довгий час. Наслідком цього є швидке збільшення кількості об'єктів різних розмірів, які постійно перебувають на орбіті Землі, не виконуючи жодної корисної функції. Аналіз показує, що проблема космічного забруднення має потенційно серйозні наслідки як для космічних місій, так і для наземної екосистеми. Для успішного вирішення цієї проблеми пропонується прийняти комплексний підхід, включаючи розробку та впровадження міжнародних стандартів управління космічним сміттям, стимулювання інновацій у сфері космічних технологій, а також активне залучення міжнародної спільноти до спільних зусиль у цьому напрямку.