KIYMETLİ MADENLERİN PORTFÖY ÇEŞİTLENDİRMESİNE KATKISI:BİST UYGULAMASI - Devran Deniz; Şakir Sakarya; Hasan Aydın Okuyan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Modern portföy teorisinin temelvarsayımı korelasyonu düşük varlıkların portföye dahil edilmesinin portföyriskini azaltacağıdır. Bu çalışmada öncelikle altının Türkiye piyasası hissesenedi portföylerine sağladığı çeşitlendirme katkısı araştırılmıştır. Hissesenetleri ile altın arasında negatif korelasyon ve negatif beta katsayısınınvarlığı tespit edilmiş, söz konusu negatif ilişkinin yerel ve global şokdönemlerinde artış gösterdiği görülmüştür. Buradan hareketle hisse senediportföylerini altın ile çeşitlendirmenin normal zamanlarda portföye istikrarkazandıracağı negatif şok dönemlerinde de kayıpları sınırlayacağı; bir başkaifade ile ülkemiz yatırımcısı açısından altının güvenli liman olduğu sonucunaulaşılmıştır. Ayrıca çalışmada emtiaların portföy çeşitlendirmesine katkısıdeğerlendirilmiş ve diğer değerli metaller olan platinyum ve gümüşün de hissesenedi portföy çeşitlendirmesine katkı sağlayacağına dair bulgularedinilmiştir.