Ak Parti Hükümetinin Ortadoğu Politikası ve ABD Yönetimi İle Batılı Uzmanların Eleştirileri - Ertan EFEGİL (Gazi Akademik Bakış)
2002 yılında iktidara gelen AK Parti hükümeti, Orta Doğu’da daha aktif dış politika izlemiştir. 2012 yılına kadar, Batılı ülkeler ile Türkiye’nin Orta Doğu politikalarının temel ilkelerinde bir uyum gözlemlenmektedir. Ancak Suriye’de ayaklanmaların başlamasıyla birlikte, Türkiye’nin bölge politikaları, Batılı ülkeler ve uzmanlar tarafından daha radikal bir şekilde eleştirilmiştir. Batılı ülkeler ve uzmanlar, Türkiye’nin “Yeni Orta Doğu anlayışı”nı, Suriye’deki radikal gruplar (el Nusra gibi) ile ilişkilerini, PYD’ye yönelik “olumsuz” yaklaşımını ve bölgedeki Sünni gruplar (Müslüman Kardeşler gibi) ile kurduğu yakın teması uygun görmemektedir. Aslında Türkiye, Batılı ülkelerin eleştirilerini kabul etmese de, bazı davranışları ile Batılıların algısını pekiştirmektedir. Yine de, karşılıklı ilişkilerin soğuması dönemseldir. Temelde ABD, Türkiye’yi bölgedeki önemli müttefiki olarak görmeye devam etmektedir.