Pravni in etični izzivi uporabe umetne inteligence v medicini: poti k večji zanesljivosti in zaupanju bolnikov - Sara Ahlin Doljak; Nina Cek (Zdravniški Vestnik)
Umetna inteligenca (UI) se v medicini širi in postaja vse bolj pomembna, saj ponuja večjo natančnost pri zdravljenju in zmanjšuje obremenitev zdravstvenega osebja. Vendar pa njena uporaba odpira številna pravna in etična vprašanja, zlasti v zvezi z razkrivanjem informacij bolnikom. Obstajata dva pristopa k razkritju uporabe UI: prvi zagovarja popolno transparentnost in izčrpno razkritje vseh informacij bolnikom, medtem ko drugi priznava strokovno presojo zdravnikov pri odločanju, katere informacije so pomembne za razkritje. Čeprav bi lahko razkritje vseh informacij povečalo zaupanje bolnikov, lahko hkrati poveča tudi zmedo in njihove strahove. V praksi bi moral zdravnik izbrati najboljši pristop, ki bi zadovoljil potrebe bolnikov po informacijah in jim omogočil sprejem t.i. informirane odločitve. Poleg tega je zanesljivost UI ključnega pomena za krepitev zaupanja bolnikov v UI. To zahteva ustrezno usposabljanje zdravnikov o delovanju algoritmov in omejitvah UI. Vprašanja odškodninske odgovornosti zaradi uporabe UI so kompleksna, pri čemer obstaja več možnih pristopov k rešitvi, vključno z različnimi oblikami odgovornosti in z uvedbo nekrivdnih odškodninskih sistemov. Kljub trenutnim izzivom in dilemam pa je jasno, da je UI v medicini še v fazi razvoja, kar sproža vrsto vprašanj, ki jih bo treba še raziskati in razrešiti v prihodnosti.