ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ ЯК ТРЕНД І ЧИННИК КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Орислава Графська; Іван Коркуна; Роман Боднар (Економіка та суспільство)
У статті досліджено діджиталізацію як ключовий тренд і чинник конкурентоспроможності економічних систем у сучасних умовах глобалізації. Проаналізовано вплив цифрових технологій на економічні процеси, включаючи зміну бізнес-моделей, оптимізацію ресурсів і розвиток інновацій. Розглянуто основні переваги діджиталізації, такі як підвищення ефективності, доступ до глобальних ринків і створення нових можливостей для економічного зростання. Однак акцентується увага на викликах, зокрема цифровому розриві, ризиках кібербезпеки та залежності від технологій. Окреслено перспективні напрями подальших досліджень, включаючи розробку стратегій зменшення цифрового розриву та екологічні аспекти цифрових трансформацій. Стаття підкреслює, що діджиталізація є не лише інструментом економічного розвитку, а й необхідною умовою для підвищення стійкості економічних систем до глобальних викликів.