GYDYTOJŲ ODONTOLOGŲ PADĖJĖJŲ POŽIŪRIS Į PROFESINES PERSPEKTYVAS DARBE - Donata Virkutytė; Danguolė Grūnovienė; Daiva Mačiulienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Burnos priežiūros studijų krypties apraše (2019) nurodoma, kad gydytojo odontologo padėjėjai laikosi veiklą reguliuojančių norminių dokumentų reikalavimų bei geba užtikrinti infekcijų kontrolę, moka naudotis odontologine įranga bei įrenginiais, instrumentais ir medžiagomis pagal paskirtį, pildo profesinę dokumentaciją bei renka paciento sveikatos anamnezę. Geba dirbti su dentaliniais rentgeno aparatais, moko pacientus sveikos gyvensenos ir racionalios mitybos, burnos priežiūros taisyklių. Planuoja, koordinuoja ir kontroliuoja organizacinius odontologinės priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos procesus (registruoja pacientus, aprūpina priemonėmis ir kt.). Gydytojo odontologo padėjėjo pagrindinė funkcija – asistuoti gydytojui odontologui. Jie yra vieni iš svarbiausių burnos sveikatos priežiūros specialistų. Įvairios mokymo programos visame pasaulyje paruošia gydytojo odontologo padėjėjus klinikinei praktikai, kurie atlieka įvairius pacientų priežiūros, administracinio pobūdžio ir laboratorinius darbus. Vykdomi bendri sveikatos bei burnos sveikatos tyrimai sąlygoja prevencinių odontologinių paslaugų paklausą. Tyrimo duomenų analizė atskleidė, kad gydytojų odontologų padėjėjų profesinės perspektyvos, nekeičiant specialybės, labai ribotos: galimybė dirbti su skirtingų sričių specialistais, nuolat tobulėti, dirbti su naujausiomis technologijomis. Tačiau gydytojų odontologų padėjėjams to nepakanka ir dažniausiai profesija pakeičiama, neretai į burnos higienisto. Didžioji dalis gydytojų odontologų padėjėjų nemato profesinių perspektyvų savo darbe, todėl planuoja tęsti studijas, tampant burnos higienistais arba tiesiog visiškai pakeisti specialybę. Profesijos keitimo priežastys: neadekvatus atlyginimas, mažos darbo perspektyvos, per didelis darbo krūvis bei motyvacijos stoka.