COVİD-19 PANDEMİ DÖNEMİNDE DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ 4. VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ DENEYİMLERİ İLE İLGİLİ GERİBİLDİRİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKET ÇALIŞMASI - Cemile Kedici Alp; Merve Nezir (Selcuk Dental Journal)
AMAÇ: Bu anket çalışmasının amacı Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitim gören 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin pandemi dönemindeki mesleki deneyimleriyle ve mezuniyetlerinden sonraki planlarıyla ilgili geribildirimlerinin değerlendirilmesidir. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Çalışmanın örneklemi çalışmaya katılmaya gönüllü, COVİD-19 pandemi döneminde diş hekimliği klinik staj eğitimine belli düzenlemelerle devam eden 4. ve 5. sınıfta eğitim gören 220 lisans öğrencisinden oluşmaktadır. Anket sorularında klinik staj eğitimi ile ilgili öğrencilerin görüşleri ve pandemi sürecinin; öğrencilerin klinik staj eğitimi sırasındaki hasta bakma deneyimlerine ve mezuniyet sonrasındaki planlarına etkileri değerlendirilmiştir. İstatistiksel analiz için Ki-Kare testi ve Fisher Freeman Halton Exact Ki-kare testi kullanılmıştır. BULGULAR: Öğrencilerin % 59.1’i pandemi döneminde uygun şartlar sağlandığında hasta bakma imkanı verildiği için memnun olduğunu belirtmiştir. Öğrencilerin % 55.5’i klinik staj eğitimi sırasında daha fazla sayıda hasta bakmak istediğini, % 55.5’i pandemi sürecinin; mezuniyetlerinden sonraki planlarında değişime sebep olduğunu ve % 60.5’i ise mezuniyetten sonra uzmanlık yapmak istediğini belirtmiştir. SONUÇ: Veriler, diş hekimliği 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin büyük çoğunluğunun klinik staj eğitimi sırasında fazla sayıda hasta bakılmasının eğitimleri açısından iyi olacağını düşündüklerini ve mezuniyetlerinden sonra uzmanlık eğitimi almak istediklerini göstermektedir. Bu veriler ışığında pandemi gibi olağanüstü durumlarda diş hekimliği gibi pratik eğitimin çok önemli olduğu bir meslek dalında eğitimin etkilenmemesi adına bazı düzenlemelerin yapılması düşünülebilir.